Select Page

Ontbijt…te doen of niet te doen… Dit is de vraag!

Dec 7, 2020 | Voeding | 0 comments

Welke rol speelt ontbijt in het behalen van jouw Fitnessdoelen?

Iedereen heeft vast wel eens gehoord dat “ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.” Er is echter veel discussie gaande in de wetenschappelijke gemeenschap over hoe voordelig ontbijt is voor de energiebalans en het behoud van het gewicht.

Hoewel het ontbijt zelf niet de enige factor is die bijdraagt aan het behoud van het gewicht, bevordert het weglaten of het verbruik ervan wel een reeks fysiologische reacties die het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden.  Een andere grote factor zijn de keuzes die je maakt – gezond of ongezond ontbijten heeft ook een enorme impact op je lichaam.

Gezond vs Ongezonde onbijtkeuzes

Wat Zegt de Wetenshcap?

Tot op heden is het onderzoek naar het effect van het ontbijt op het gewicht tegenstrijdig. Sommige studies hebben aangetoond dat het eten van ontbijt een verhoogde verzadiging (Kral et al., 2011) en lichamelijke activiteit (Wyatt et al., 2002) bevordert, een verminderd lichaamsgewicht (Jakubowicz et al., 2013) en BMI, en een verbeterde regulatie van de hongerhormonen (Asao, Marekani, VanCleave en Rothberg, 2016).

Anderen hebben aangetoond dat het eten van het ontbijt een onbeduidend en potentieel negatief effect heeft (Farshchi, Taylor en Macdonald, 2005) op de totale dagelijkse energie-inname. Factoren (Wyat et al., 2002) zoals de samenstelling van de macronutriënten, de calorie-inname en de hormonale reacties dragen waarschijnlijk bij aan de inconsistente relaties die worden waargenomen tussen de energiebalans en het ontbijt. Studies geven daarom niet één duidelijk antwoord op de vraag “is ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag”?

De Conclusie

Het antwoord hierop hangt uiteindelijk af van jouw persoonlijke doelstellingen. Zo kan een goed ontbijt bijdragen aan jouw fitnessdoelen of kan het jouw doelen juist in de weg zitten. Als jij bijvoorbeeld graag in de ochtend traint, is een gezond licht ontbijt een prima keuze om jou van voldoende energie te voorzien om zo jouw workout te bevorderen. Daarnaast, als jij graag wilt afvallen kan het overslaan van ontbijt jouw helpen om jouw totale calorie-inname van de dag de verminderen.

 

 

Uiteindelijk komt afvallen neer op jouw totaal aantal geconsumeerde calorieën, het maakt in dit opzicht niks uit wanneer jij eet. Dus als het ontbijt overslaan het voor jou makkelijker maakt om jouw dagelijkse calorieën omlaag te krijgen, is het zeker aan te raden om dit te doen! Of je nou ontbijt eet of niet, zorg ervoor dat dit in je totale fitness-plan past om en dat het positief bijdraagt aan jouw specifieke doelstellingen.

 

References: Asao K, Marekani AS, VanCleave J, Rothberg AE. Leptin Level and Skipping Breakfast: The National Health and Nutrition Examination Survey III (NHANES III). Nutrients. 2016 Farshchi HR, Taylor MA, Macdonald IA. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. Am J Clin Nutr. 2005 Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity (Silver Spring). 2013 Kral TV, Whiteford LM, Heo M, Faith MS. Effects of eating breakfast compared with skipping breakfast on ratings of appetite and intake at subsequent meals in 8- to 10-y-old children. Am J Clin Nutr. 2011 Wyatt HR, Grunwald GK, Mosca CL, Klem ML, Wing RR, Hill JO. Long-term weight loss and breakfast in subjects in the National Weight Control Registry. Obes Res. 2002

Blijf op de hoogte

IEDER JAARGETIJDE STUREN WIJ JE GRAAG EEN NIEUWSBRIEF VOL MET TIPS, TRICKS, RECEPTEN, RESULTATEN, INSPIRERENDE REVIEWS & AANBIEDINGEN